Фізика і досліди

Лабораторна практика є невід'ємною частиною курсу вивчення фізики. Для якісного проведення лабораторних робіт доцільно забезпечити учнів відповідними матеріалами для підготовки.

Що означає "підготуватись до лабораторної роботи"?

Учень повинен:
  • Опрацювати теоретичний матеріал. Усвідомити мету і зміст роботи. Чітко розуміти які закони чи явища досліджуються. Розібрати порядок виконання роботи.
  • Зробити "заготовку". За інструкцією до роботи у зошиті записати назву ЛР, мету, обладнання, побудувати таблиці, записати необхідні формули, передбачити місця для запису обрахунків та графіків.
З метою економії часу на уроці, доцільно роздавати учням зошити для лабораторних робіт заздалегіть, щоб вони мали змогу виконувати підготовчі роботи вдома. Такий підхід дозволить сконцентруватися на проведенні дослідів та осмисленні результатів, а не розпорошуватися на побудову таблиць та оформлення.

Як оцінити лабораторну роботу?

Звичайно оцінюється робота відповідно до критеріїв затверджених МОН, які містяться у пояснювальній записці навчальної програми.

Початковий (1-3 бали)

Учень (учениця) називає прилади та їх призначення, демонструє вміння користуватися окремими з них, може скласти схему досліду лише з допомогою вчителя, виконує частину роботи без належного оформлення

Середній (4 - 6 балів)

Учень (учениця) виконує роботу за зразком (інструкцією) або з допомогою вчителя, результат роботи учня дає можливість зробити правильні висновки або їх частину, під час виконання та оформлення роботи допущені помилки.

Достатній (7 - 9 балів) 

Учень (учениця) самостійно монтує необхідне обладнання, виконує роботу в повному обсязі з дотриманням необхідної послідовності проведення дослідів та вимірювань. У звіті правильно й акуратно виконує записи, таблиці, схеми, графіки, розрахунки, самостійно робить висновок

Високий (10 - 12 балів)

Учень (учениця) виконує всі вимоги, передбачені для достатнього рівня, визначає характеристики приладів і установок, здійснює грамотну обробку результатів, розраховує похибки (якщо потребує завдання), аналізує та обґрунтовує отримані висновки дослідження, тлумачить похибки проведеного експерименту чи спостереження.  Більш високим рівнем вважається виконання роботи за самостійно складеним оригінальним планом або установкою, їх обґрунтування.

Яка ж вона, робота на 11 балів?

Обов`язковою умовою високої оцінки є охайність виконання записів, малюнків і таблиць.
 Оформлена робота повинна містити:

  • Запис мети роботи та використаного обладнання;
  • Малюнок дослідної установки (схематично);
  • Ціни поділок використаних приладів;
  • Заповнену таблицю (графік за можливості), результати дослідів;
  • Формули, що використовуються для обрахунків;
  • Всі обрахунки;
  • Висновок.
З критеріїв МОН видно, що робота яка претендує на оцінку вище 6 балів повинна містити самостійно зроблені висновки. Їх аналіз дає можливість чітко зрозуміти наскільки добре учень орієнтується в матеріалі.

Яким повинен бути висновок до  лабораторної роботи?

Якісний висновок має такі складові:
  • Вступ ( розкриття мети роботи);
  • Стисла інформація про проведені досліди (використана методика);
  • Аналіз отриманих даних (за таблицею);
  • Висновок на основі аналізу даних (чи виконуються досліджувані закони, процеси? Чи прослідковуються закономірності, залежності? Які? …);
  • Оцінка точності проведених дослідів. (Оцінка похибок, їх причини);
  • Шляхи підвищення точності отриманих результатів.
Висновок повинен містити тільки чіткі вислови з використанням фізичних термінів та понять. 

Як не треба писати:
Ну вийшло не зовсім точно, бо ми криво поміряли, або може прощиталися, або не правильна установка.

Писати треба так: 
Отримане в ході роботи значення виявилося близьким до довідникового. Похибка складає 5%. Причиною похибок є не достатня точність вимірів. Для отримання кращих результатів потрібно використати точніші прилади ( використати лінійку з ціною поділки 1мм, якщо в досліді використовувалась лінійка з ціною поділки 1 см. ), або збільшити кількість дослідів.

Фізика і досліди Фізика і досліди Reviewed by Bogdan.M on пʼятницю, лютого 05, 2016 Рейтинг 5
На платформі Blogger.