10 кл. Робота практикуму №1 "Рух тіла під кутом до горизонту"

ВИМІРЮВАННЯ ПОЧАТКОВОЇ ШВИДКОСТІ, ДАЛЬНОСТІ ПОЛЬОТУ І ВИСОТИ ПІДЙОМУ ТІЛА, КИНУТОГО ПІД КУТОМ $$45{}^\circ $$
Мета: дослідити рух тіла кинутого під кутом до горизонту.
Обладнання:  1) пістолет балістичний лабораторний; 2) стрічка вимірювальна; 3) Штатив; 4)Аркуш паперу.
Зміст і метод виконання роботи
У цій роботі спочатку визначають, де треба встановити мішень і кільце, щоб під час пострілу з пістолета під кутом $$45{}^\circ $$ до горизонту снаряд пролетів кріль кільце і влучив у мішень. Потім знайдені результати перевірити на досліді.
Очевидно, мішень треба встановити на відстані $$l$$, яку можна визначити за відомою формулою дальності польоту під час стрільби під кутом до горизонту:
$$l=\frac{2\upsilon _{0}^{2}\cos \alpha \sin \alpha }{g}$$,                                                                  (1)
а кільце закріпити на штативі посередині між мішенню й пістолетом на висоті $$h$$, яку визначають за формулою висоти піднімання снаряда під час стрільби під кутом до горизонту:
\[h=\frac{\upsilon _{0}^{2}{{\sin }^{2}}\alpha }{2g}\] .                                                                                          (2)
Для визначення числових значень цих величин треба знати модуль початкової швидкості снаряда; його визначають з досліду. Роблять це так. Спрямувавши пістолет вертикально вгору і, зробивши кілька пострілів, вимірюють висоту підіймання снаряда. Потім, знаючи $$H$$і $$g$$, обчислюють модуль початкової швидкості снаряда за формулою:
$${{\upsilon }_{0}}=\sqrt{2gh}$$.                                                                                    (3)
Балістичний пістолет, який використовують у цій роботі, зображено на мал.. 1. Це спіральна пружина 1 зі стержнем уздовж осі, закріплена на скобі 2 з кутоміром 3. На стержень насаджують спеціальну кульку 4, в якій є наскрізний канал. Під час насаджування кулька стискає пружину й зачіплюється за спусковий гачок біля основи стержня. Якщо натиснути виступ 5 спускового гачка, то кулька вивільнюється і під дією пружини рухається вздовж стержня в заданому напрямі.
На кульці зроблено добре помітну позначку у вигляді стрілки, яка під час заряджання пістолета має бути завжди в тому самому положенні. За цих умов купчастість під час стрільби буде найкращою.
Послідовність виконання роботи
1.       Ознайомтесь з будовою і дією балістичного пістолета.
2.       Прикріпіть балістичний пістолет до столу і спрямуйте його за кутоміром точно вертикально.
3.       Поряд з пістолетом натягніть вертикально вимірювальну стрічку і закріпіть її так, щоб початок відліку збігався з центром снаряда. Зробіть кілька пострілів і визначте висоту підйому.
4.       Обчисліть модуль швидкості вилітання снаряда, дальність польоту $$l$$ і максимальну висоту підйому$$h$$під час стрільби під кутом $$45{}^\circ $$ за формулами (1-3).
5.       Спрямуйте пістолет вздовж стола під кутом$$45{}^\circ $$до горизонту. На знайденій відстані  $$l$$покладіть невеликий аркуш паперу, який буде мішенню. Посередині між мішенню й пістолетом поставте штатив і закріпіть на ньому кільце у вертикальній площині на висоті $$h$$. Уважно простежте, щоб снаряд,центр кільця і мішень були в одній вертикальній площині.
6.       Зробіть постріл. Якщо розрахунки зроблено правильно, снаряд має пролетіти крізь кільце і влучити в мішень.

10 кл. Робота практикуму №1 "Рух тіла під кутом до горизонту" 10 кл. Робота практикуму №1 "Рух тіла під кутом до горизонту" Reviewed by Bogdan.M on середу, травня 18, 2016 Рейтинг 5

Немає коментарів:

На платформі Blogger.